Sidor

onsdag 19 februari 2014

Kenya, Mombasa 2014

Jag börjar från början av hela resan. Vi skulle flyga med nyaste Dreamliner flygplanen som skall vara snabbare och miljövänligare än andra plan! Resan tog bara 9 timmar! Vilket är lite, jag är van att sitta 11-13 timmar i planet! Endå reste vi långt ner till syd Afrika UNDER ekvatorn!
Planet var lyxit, det gick mycket tyst, man hörde knappt något av motorerna, det va mera rum för benen, gratis underhållnings program. Varmt fönster samt större och ljuset från fönstret kunde man ändra med en knapp! (Det fanns alltså ingen gardin som man drar ner) Fönstrena fungerade även som wake up lampa. vilket funkade super!
Sen har det ju varit en massa tekniska problem med Dreamliner planen, och det var även det som gjorde att planet var försenat när vi skulle åka! Men både dit resan och hemresan gick bra (eftersom vi lever) :)



Väl framme väntade det ljuvliga fuktiga och varma klimatet där man aldrig behöver fundera på att frysa! Det är alltså samma klimat som i Asien, Thailand, Malaysia o.s.v..

Jag har aldrig varit i syd Afrika tidigare men hade mina aningar såklart, Dom visade sig stämma bra, det var som Thailand för 15 år sedan el som i Karibien för 17-18 år sedan!
Med andra ord, Helt orört från turister! Fattigt och du är ett med naturen!

På hotellet hade vi krabbor, ödlor, katter och apor. Aporna var helt vilda och kom till hotellet för att stjäla mat, dom kom in på rummena om man hade dörren öppen och stal socker. På morgnarna före folk hittat till poolen sprang dom omkring solstolarna och i hotellets kök.









På stranden gick det kameler, både lösa och såna som var på jobb! Stranden var helt orörd, med kritvit sand som bländade i solljuset,  inga solstolar och nästan tom på folk!



Båtturer kunde man göra med befolkningens egna båtar, man fick åxå hyra snorklingsutrustning om man ville ha något att göra.


Havet här ändrade massor under dygnet, på morgonen och eftermiddagen kunde man simma men på dagen gick vattnet ut så mycket att du kunde gå flera hundra meter ut med bara vatten till vristen. På bilderna ser ni att båtarna blir på bottnet att stå och korallerna kommer fram.


på dagen

på morgonen

vattnet påväg ut


Vi bodde en bit utanför Mombasa som är en stor stad, inne i staden var det smutsigt, lukta rök och avgaser och var trafik kaos hela tiden. Vi valde att bara köra genom staden och inte gå för fot där. Dels för att det var så varmt och dels för säkerheten. Mänskorna är mycket trevliga och snälla men även mycket fattiga och desperata. Så det är inte helt tryggt att röra sig där.


 husen ut i staden, sähär bor alltså folk 

Där vi bodde fanns bara några restauranger och butiker, ett lugnt ställe. Aporna var även här på gatorna och i restaurangerna.




Vägarna var uselt skick och bilarna lika så. På motorvägen kunde man hamna stanna för djur som skulle över, här har djuren förkörsrätt och man såg kossor, åsnor, getter och kameler ÖVERALLT. I storstäderna, längs med vägar och ALLTID lösa! Det fanns inga stall eller hagor. Alla djur jag såg under resan mådde bra, dom var inte magra el haltade el lämnades vind för våg. Här är djuren viktiga! Ute på landet användes åsnan ännu som dragdjur





Å så var det ju safari resan då som var orsaken till att vi valde just Kenya som rese mål. 4 timmars väg från hotellet med gropiga vägar och öde mark var vi framme vid Tsavo East, ett STOORT fält där alla vilda djur är. Savannen är 80 km från Tanzanias gräns. Det vi kunde vänta oss att få se såg vi! och lite till...

vägen till grann landet


Vi åkte i en bil med plats för 6 personer men vi var bara 4 i vår bil som tur. Taket gick att höjjas upp så man kunde fota djuren.

 När man körde in genom denna port var allt på egen risk, hotellet tog inga som helst ansvar och ingen lovade att djuren inte kommer in i bilen el in i hotellet. Hotellet var ju alltså mitt ute i bushen och det fanns inga stängsel nånstan som inringade hotellet.



Hotellet var byggt på höga pålar så att djuren inte kunde komma upp längs med väggarna och det var höga räck men i aulan där man kunde sitta och dricka kaffe fanns inga staket.




utsikten från frukostbordet

allt var uppe i luften med höga räck

utsikten från rummet




Den här apan var den enda som kom in på området när vi var där. Bilden är tagen precis utanför reception.


Elefant på väg och hälsa på till hotellet



Man körde runt i savannen 3 gånger om dagen, det var väldigt strikt att man höll tiderna så att djuren sen skulle få vara ifred. 




värdens minsta antilop ras

vanlig antilop 


så långt ögat kan nå bara vild mark åt alla håll


här ser ni hur bra djuren smälter in i landskapet




lejon klippan

å mera mark
Höjjdpunkten var nog för mig lejonen såklart. Men elefanterna var åxå intressanta att följa med i det vilda. Dom kan vara mycket aggresiva och vi råkade ut för en som ville attackera oss, vi körde 2 bilar efter varann och stötte på en elefant flock. En av elefanterna gillade oss inte och började springa mot bilen. Vi fick höra att för något år sedan hade en tysk stigit ur bilen för att fota en elefant. Han dog...elefanten slog till han med snabeln 2 gånger och det var det.. Det är ju heller ingen konst för elefanten att välta bilen, så vi väntade snällt tills den gick undan :)
det här var den aggresiva, inte något stor men tuff

här varnar den oss

lyckades precis få en kort film när den kommer skrikandes efter bilen när vi körde mot flocken.
Elefant honorna lever i flock fick vi veta, hanarna är aldrig med i flocken, dom går alltid på egen hand. Så alla dom här är honor.



Andra dagen vi var ut och åka var en lejon mamma med sina 4 ungar riktit nära där vi bodde, dom var helt fast vid bilen och vi stannade och följde med dom ca en halv timme förrän dom sen försvann.






en helt fantastisk upplevelse. det är en sak att se dessa djur på zoo, det är åxå mäktigt men det här! HELT FRIA och lever ett riktit djur liv!




Han som körde bilen berättade en hel massa om djuren och deras vanor, det var som att vara på en studie resa. Mycket lärorikt. På hem vägen i planet fortsatte jag att studera :) det kom en massa natur program om unika tillfällen i djurvärden. Bland annat om en blind häst som klarade avatt  leva ett vanligt liv p.g.a en get som hjälpte hästen genom livet, Geten var hästens ögon. Ett annat fall där en leopard blev utan mamma som liten och blev adopterad av en hund. Dom var bästa vänner även som vuxna! Ett tredje fall var ett lejon och en cayota (vet inte hur det skrivs) Där vad det lejonet som adopterade. Helt otroligt i mina ögon!

Så till det negativa. Om ni kommer ihåg så sa jag att vi började äta malaria tabletter före resan och att jag fick underliga drömmar av dom. Det här fortsatte men blev ännu intensivare. Hela första veckan i Kenya var både jag och petri vakna 20 av dygnets 24 timmar. Det gick inte att sova. Sen började jag yra och tala konstiga saker. För att sen få svårt att andas, hjärtklappningar, frossa och muskel bort domning. Petri har haft huvudvärk enda sedan vi började med tabletterna. Igår ringde jag läkaren och vi fick nya tabletter som är mildare. Hoppas fan dom inte ger några bi värkningar. Vi måste äta dom i 4 veckor ännu! En varning till er som reser och far till ett malaria land. Kolla upp vilka tabletter ni får och läs på netet om bivärkningar. Det här som jag hade är helt vanligt. Lönar sig att förbereda sig på det värsta.Det är synd om en resa går helt till spillo p.g.a av några jäkla tabletter.

HAKUNA MATATA som dom säger i Kenya hela tiden!! = det finns inga bekymmer :)

4 kommentarer:

  1. wow vilken resa. ojoj vilka upplevelser, fina bilder och häftig video på elefanten. Välkommen hem! / Jessi

    SvaraRadera
  2. tack! kiva att du gilla! det tog en stund att sätta ihop inlägget

    SvaraRadera
  3. Fotona sku passa som tavlor! Du borde fixa tavlor av dom å sätta upp där i trappan var man går ner till nedrevångingen. Sku passa bra där. Tänk vilka minnen du sku få varje gång du går ner å duscha till exempel. Jätte kiva inlägg!
    /Maria L-A

    SvaraRadera
    Svar
    1. tack! jag har redan skickat alla fotona för att framkallas. vill ha dom som kort och inte bara i datorn. Men som tavlor ha jag inte tänkt på. borde kanske fixa såna jo!

      Radera